JA slide show
Select Language
Catalan English French German Greek Hebrew Italian Portuguese Spanish
Usuaris connectats
Tenim 4 visitants en línia
Cercador
Galeries de fotos

Lectures del diumenge IV DE PASQUA - CICLE B

Lectura dels Fets dels Apòstols (Ac 4,8-12)

En aquells dies, Pere, inspirat per l’Esperit Sant, digué: «Magistrats i notables del poble, si avui ens demaneu compte d’això que hem fet en bé d’un invàlid, i voleu saber qui l’ha posat bo, sapigueu, vosaltres i tot el poble d’Israel, que aquest home el teniu davant vostre pel poder del nom de Jesucrist, el Natzarè. Vosaltres el vau clavar a la creu, però Déu el va ressuscitar d’entre els morts. Ell és «la pedra que vosaltres, els constructors, havíeu rebutjat, i ara corona l’edifici». La salvació no es troba en ningú més, perquè, sota el cel, Déu no ha donat als homes cap altre nom que pugui salvar-nos.»

Salm responsorial [117,1.8-9.21-23.26.28cd.29 (R.: 22)]

Enaltiu el Senyor: Que n’és de bo!
Perdura eternament el seu amor.
Més val emparar-se en el Senyor
que posar confiança en els homes.
Més val emparar-se en el Senyor
que fiar-se dels poderosos.

R. La pedra que rebutjaven els constructors
ara corona l’edifici.

O bé: Al·leluia.

Gràcies, perquè vós m’heu escoltat
i heu vingut a salvar-me.
La pedra que rebutjaven els constructors
ara corona l’edifici.
És el Senyor qui ho ha fet,
i els nostres ulls se’n meravellen. R.

Beneït el qui ve en nom del Senyor.
Us beneïm des de la casa del Senyor.
Vós sou el meu Déu, us dono gràcies,
us exalço, Déu meu!
Enaltiu el Senyor: Que n’és de bo!
Perdura eternament el seu amor. R.

Lectura de la primera carta de sant Joan (1Jn 3,1-2)

Estimats, mireu quina prova d’amor ens ha donat el Pare: Déu ens reconeix com a fills seus, i ho som. Per això el món no ens reconeix, com no l’ha reconegut a ell. Sí, estimats: ara ja som fills de Déu, però encara no s’ha manifestat com serem; sabem que quan es manifestarà, serem semblants a ell, perquè el veurem tal com és.

Lectura de l’evangeli segons sant Joan (Jn 10,11-18)

En aquell temps, Jesús parlà així: «Jo sóc el bon pastor. El bon pastor dóna la vida per les seves ovelles. El qui no és pastor, sinó que treballa només a jornal, quan veu venir el llop, fuig i abandona les ovelles, perquè no són seves. És que ell només treballa pel jornal i tant se li’n dóna, de les ovelles. Llavors el llop les destrossa o les dispersa. Jo sóc el bon pastor. Tal com el Pare em coneix i jo conec el Pare, jo reconec les meves ovelles, i elles em reconeixen a mi, i dono la vida per elles.

»Encara tinc altres ovelles, que no són d’aquest ramat. També les he de conduir jo, i faran cas de la meva veu. Llavors hi haurà un sol ramat amb un sol pastor. El Pare m’estima perquè dono la vida i després la recobro. Ningú no me la pren. Sóc jo qui la dono lliurement. Tinc poder de donar-la i de recobrar-la. Aquesta és la missió que he rebut del Pare.»

 

 COMENTARI SOBRE LES LECTURES

Una mica més avançada la Pasqua, abandonem els textos de les aparicions de Jesús ressuscitat  als deixebles i, com ells, ja ens sentim confortats per la seva presència.

Durant els dos pròxims diumenges, anteriors a les celebracions de l’Ascensió i de Pentecosta, se’ns presenten en els diumenge IV i V dos evangelis que pretenen enfortir la nostra vinculació amb Jesús ressuscitat. Són fragments dels evangelis del bon pastor i de la de la vinya.

 

Avui ens hem de mirar l’evangeli del bon pastor amb els ulls de la Pasqua: Jesús ha mort de manera terrible, però el Pare li ha retornat la vida complagut per la seva valentia i determinació amb nosaltres. Jesús es retroba amb els apòstols, i els conforta.

És en aquest context que podem recuperar aquestes paraules anteriors de Jesús, quan mentre convivia amb els apòstols els ensenyava amb paràboles.

Jesús és “El bon pastor dona la vida per les ovelles”.

 “Aquesta era la missió que havia rebut del Pare”. Ho diu el mateix.

El fet que Jesús no rebutgi el compromís amb les ovelles i les estimi fins a la mort, fa que a la vegada el Pare del Cel se l’estimi de manera entranyable: Per això el Pare m’estima

L’evangeli acaba parlant de Jesús, com “la pedra rebutjada”.

 

El Pare envia a Jesús expressament per donar la vida per nosaltres (la mort no és un accident, és la conseqüència natural del mal que hi ha al món i que no suporta la llum).

Jesús ens estima, es compromet totalment (fins a la mort violenta)

El Pare estima Jesús pel seu compromís amb nosaltres i el ressuscita.

Jesús vol ser el fonament sobre el que construir la nostra vida.

De la unitat d’amor entre el Pare i el Fill, se’ns enviarà l’Esperit que ens farà capaços d’imitar la vida de Jesús.

Acabarem les festes de Pasqua celebrant la festivitat de l’amor trinitari.

 

Tot aquest cercle de virtut entre Pare, Fill i Esperit, no ens és desconegut, ni estrany. La revelació de Déu és una invitació expressa, personal i comunitària, a participar de la santedat de Déu. NO som animalets racionals estranys a Déu.